Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on Taajuustalkoot?

Taajuustalkoot on DNA:n, Elisan ja Telian yhteishanke, joka tuo nopeat langattomat yhteydet suomalaisten ulottuville.

Teknisesti kyse on 800 MHz:n ja 700 MHz:n ottamisesta 4G- tai 5G-mobiililaajakaistan käyttöön. 700 ja 800 MHz:n taajuuksien vapauttaminen 4G- ja 5G-verkoille on mahdollistanut mobiililaajakaistan laajentamisen ja kapasiteetin kasvattamisen.

Rakennustyöt voivat aiheuttaa häiriöitä pienessä osassa Suomen antenni-TV-yhteyksistä. Taajuustalkoot vastaa näiden häiriöiden korjauksesta.

Miksi Taajuustalkoot on käynnistetty?

Taajuustalkoot on käynnistetty, jotta entistä paremmat langattomat 4G- ja 5G-laajakaistayhteydet saadaan mahdollisimman monen suomalaisen ulottuville, ja jotta tästä rakennustyöstä mahdollisesti aiheutuvat antenni-TV-häiriöt saadaan paikannettua ja korjattua ripeästi. Taajuustalkoot tarjoaa operaattoririippumatonta neuvontapalvelua kaikille talouksille, joiden antenni-TV-yhteyksiin 4G- tai 5G-verkon rakennustyö aiheuttaa häiriöitä.

Keitä mahdolliset 4G- tai 5G-verkon rakennustyöstä aiheutuvat häiriöt koskevat?

Valtaosalle suomalaisista 4G-verkon rakennustyö merkitsee ainoastaan nopeampia mobiililaajakaistayhteyksiä, ilman minkäänlaisia TV-häiriöitä. Kuitenkin pieni osa Suomen kotitalouksista saattaa rakennustyön johdosta kohdata ongelmia TV-yhteyksissään.

Suurin riski TV-häiriöihin on olemassa niillä, joilla seuraavat ehdot täyttyvät:

  • kotitaloudessa katsellaan televisiolähetyksiä antennin kautta.
  • kotitalous sijaitsee TV-aseman näkyvyysalueen reunamilla ja antennin perässä käytetään vahvistinta television signaalin parantamiseksi.

Huom. taloudet, jotka katsovat televisiota jonkin muun kuin antenniliitännän kautta (esim. kaapeli-TV-asiakkaat), eivät todennäköisesti tule lainkaan kohtaamaan mobiiliverkon rakennustyöstä aiheutuvia häiriöitä.

Tietoa TV-verkon huoltotöiden aiheuttamista katkoksista ja ennakoimattomista häiriöistä TV-verkossa saa Digitan karttapalvelusta.

Miten verkon rakennustyöstä aiheutuva TV-häiriö ilmenee?

TV-yhteys saattaa kadota tai osa kanavista hävitä näkyvistä. Taajuustalkoot korjaa 4G- tai 5G-verkon rakennustyön johdosta taajuushäiriöitä kohdanneet TV-antennit.

Mistä tiedän, johtuuko TV:ni häiriötilanne mobiiliverkon rakennustyöstä?

Suurin riski TV-häiriöihin on olemassa niillä, joilla seuraavat ehdot täyttyvät:

  • kotitaloudessa katsellaan televisiolähetyksiä antennin kautta.
  • kotitalous sijaitsee TV-aseman näkyvyysalueen reunamilla ja antennin perässä käytetään vahvistinta television signaalin parantamiseksi.

Jos nämä ehdot täyttyvät tai olet asiasta epävarma, ota yhteys Taajuustalkoiden neuvontapalveluun. Neuvontapalvelu kartoittaa vikatilanteen ja lähettää tarvittaessa asentajan paikalle.

Miten minun tulee toimia, jos TV:ssäni ilmenee häiriö?

TV-verkon huoltotöiden aiheuttamista katkoksista ja ennakoimattomista häiriöistä TV-verkossa saa tietoa Digitan karttapalvelusta.

Niiden talouksien, jotka epäilevät TV-yhteyksissä ilmenneen häiriön johtuvan mobiiliverkon rakennustyöstä, tulee ottaa yhteys Taajuustalkoiden neuvontapalveluun. Neuvontapalvelu kartoittaa vikatilanteen ja lähettää tarvittaessa asentajan paikalle.

Miksi laajakaistaverkossa tehtävä rakennustyö aiheuttaa häiriöitä TV-yhteyksissä?

Koska TV-vastaanottimet ja uudet mobiilitukiasemat käyttävät vierekkäisiä taajuusalueita, joidenkin kotitalouksien televisioissa saattaa esiintyä käyttöhäiriöitä. Taajuustalkoot korjaavat nämä häiriöt.

Saattaako hanke aiheuttaa häiriöitä myös muihin kuin TV-vastaanottimiin, esimerkiksi radioon tai tietokoneeseen?

Tämä hanke ei aiheuta häiriöitä muihin kuin pieneen osaan TV-vastaanottimista.

Kuinka kauan Taajuustalkoot kestää?

Kyseessä on usean vuoden hanke, jonka kesto vaihtelee operaattorikohtaisesti.

Taajuustalkoot alkoi tammikuussa 2014, kun 4G-tukiasemia alettiin rakentaa 800 MHz:n taajuudella, joka on lähellä tv-lähetyksissä käytettäviä taajuuksia. Taajuustalkoot käynnistettiin myös 700 Mhz:n taajuusalueella alkuvuonna 2017.

Vuodesta 2020 eteenpäin myös 5G-verkkoa on rakennettu paikoittain näillä taajuusalueilla.

Koskeeko Taajuustalkoot myös Ahvenanmaata?

Kyllä. Maaliskuussa 2015 Telia ja Ålcom aloittivat 4G-mobiiliverkon rakennustyöt Ahvenanmaalla 800 MHz:n taajuudella.

Miten voin ottaa yhteyttä Taajuustalkoisiin?

Taajuustalkoiden neuvontapalvelun yhteystiedot löydät täältä.