Taajuustalkoot

Taajuustalkoot on DNA:n, Elisan ja Telian yhteishanke, joka tuo 4G-mobiililaajakaistayhteyden yhä useamman suomalaisen käyttöön ja kasvattaa nopeiden nettiyhteyksien kapasiteettia. 800 MHz:n taajuuden vapautuminen 4G-verkolle on mahdollistanut mobiililaajakaistan laajentamisen. 700 MHz:n taajuusalue mahdollistaa puolestaan nopeiden nettiyhteyksien kapasiteetin kasvattamisen.

Uusille taajuusalueille rakennettava 4G-verkko voi aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Tälle sivustolle on koottu tietoa ja ohjeita tällaisten ongelmien varalle.

1

Mistä on kyse?

Suomessa alettiin vuoden 2014 alussa rakentaa mobiililaajakaistayhteyksiä myös 800 MHz:n taajuusalueelle, mikä on mahdollistanut nopeat 4G-yhteydet kaikkialla Suomessa. Rakennustöiden aikana runsaalla prosentilla kotitalouksista on ilmennyt tv-vastaanotossa häiriöitä, jotka on korjattu Taajuustalkoiden kautta.

Operaattoreiden verkot kattavat jo lähes koko Suomen väestön, ja uusi 700 MHz-taajuus palvelee ennen kaikkea lisäkapasiteetin rakentamista pääosin olemassa olevan verkon alueelle.

700 MHz:n ja 800 MHz:n taajuusalueilla käyttöön otettavat tukiasemat voivat aiheuttaa häiriöitä joidenkin antenni-TV-talouksien televisioyhteyksiin.

Taajuustalkoot korjaa tällaiset mahdolliset televisiokuvan häiriöt veloituksetta.

2

Koskeeko minua?

Mahdolliset 4G-verkon laajentumisesta ja lisäkapasiteetin rakentamisesta aiheutuvat haitat koskevat todennäköisesti vain pientä osaa antenni-TV-talouksista.

Niissä talouksissa, joissa televisiota katsotaan jonkin muun kuin antenniliitännän kautta (esim. kaapeli-TV-asiakkaat), ongelmia ei pitäisi ilmetä.

Riski TV-häiriöihin voi olla olemassa, jos:

  • kotitaloudessa katsotaan televisiolähetyksiä antennin kautta.
  • kotitalous sijaitsee TV-aseman näkyvyysalueen reunamilla ja antennin perässä käytetään vahvistinta television signaalin parantamiseksi.
3

Miten toimin?

Jos TV-kuvassa ei esiinny ongelmia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos taloutesi kuuluu ”riskiryhmään” ja TV-kuva tai yksi tai useampi TV-kanava ei näy, ota yhteyttä Taajuustalkoiden neuvontapalveluun.

Palvelunumero on 020 411 7676 *) ja se on avoinna arkisin klo 8—20.
*) Ahvenanmaalla Taajuustalkoot palvelee numerossa 020 411 7830.

Voit kysyä ja antaa palautetta myös tästä.